Karaat (eenheid van gehalte)

De karaat is een eenheid met twee betekenissen: "Eenheid van massa" en "Eenheid van puurheid". Het woord karaat is afkomstig van het Griekse woord keration (vrucht van de johannesbroodboom) en is via het Arabisch en Italiaans in de Nederlandse taal overgenomen. De unieke eigenschap van de zaadjes van de johannesbroodboom is dat ze een constante massa bezitten.

Karaat als eenheid van massa
De huidige definitie van de karaat ook wel de metrische karaat genoemd werd in 1907 bepaald op 200 milligram. In het verleden zijn er verschillende soorten karaat geweest die ieder een klein verschil in massa hadden ten opzichte van de metrische karaat.

Karaat als eenheid van gehalte of puurheid
De karaat is ook een eenheid van gehalte of puurheid waarbij het aangeeft het massagehalte aan puur edelmetaal (zoals goud, zilver, platinum of palladium) van een object. Eén karaat is gelijk aan 1/24e massadeel zuiver edelmetaal. 24 karaat is dus volledig zuiver edelmetaal en een object van 12 karaat bevat 50% zuiver edelmetaal en 50% andere metalen.

De meest gebruikte edelmetaal gehaltes die worden gebruikt zijn:

        24 karaat, 99.99% of meer zuiver (ook wel aangeduid als puur goud)
        22 karaat, 91,66% zuiver
        21 karaat, 87,50% zuiver
        20 karaat, 83,33% zuiver
        18 karaat, 75,00% zuiver
        15 karaat, 62,50% zuiver
        14 karaat, 58,33% zuiver
        10 karaat, 41,66% zuiver
        9 karaat, 37,50% zuiver
        8 karaat, 33,33% zuiver

Terminologie toegepast in de edelmetaal handel
22/22K
- is een kwaliteitskenmerk om de puurheid van een gouden object aan te geven voornamelijk gebruikt in India. Het eerste getal 22 geeft het gehalte van het oppervlakte materiaal aan en de tweede 22 geeft aan dat als het totale object wordt omgesmolten er in totaal 22 karaat (91,66%) zuiver goud in is verwerkt. Het 22/22K is vaak in een goudbaar geslagen om de kwaliteit aan te duiden. Dit symbool wordt veel gebruikt in India, Shri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Yemen en de landen rond de Persische Golf.

Chuk Kam in het Kantonees betekent puur goud (letterlijk exact goud). Het is gedefinieerd als een goudgehalte van minimaal 99% waarbij een 1% tolerantie is toegestaan. Goud gekocht in Hong Kong of Macau gaat vaak met een Chuk Kam goudcertificaat vergezeld.

Karaat aanduiding in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten heeft de Federal Trace Commission het gebruik van Karaat gestandaardiseerd. Alle objecten van 10 karaat of meer moeten de karaat aanduiding opgedrukt hebben waarbij karaat wordt aangeduid als "K" of "Kt". Decimale fracties van een karaat zijn toegestaan.