Beleggen in goud hoe doe je dat?

Beleggen in goud en zilver kan op diverse manieren. Hieronder vind u de meest toegepaste financiële producten waarmee u belegt in goud.  Ieder product heeft zijn voor- en nadelen. Het unieke van fysiek goud en zilver is dat u niet afhankelijk bent van de betrouwbaarheid en de solvabiliteit van een tegenpartij waarmee u een contract heeft gesloten.

Fysiek goud in eigen bezit

De aankoop van edelmetalen in fysieke vorm zoals gouden munten, goudstaven,  zilveren munten en zilveren baren is de meest zuivere vorm van het beleggen in goud en zilver. De belegger heeft het goud en zilver in eigen bezit en is niet afhankelijk van een derde partij die zijn verplichtingen moet nakomen.  Fysiek goud is er in vele vormen. De meest gebruikte producten zijn gouden beleggingsmunten, goudstaven en goudbaren. De belegger dient zelf zorg te dragen voor de opslag en verzekering. Fysiek goud in eigen bezit heeft voor veel beleggers meer betekenis dan het investeren in goud via één van de hieronder genoemde methoden. Voor deze beleggers is goud gelijk aan geld en heeft alleen goud de volledige eigenschappen die geld dient te hebben. Hiernaast is fysiek goud anoniem, het bezit ervan staat nergens geregistreerd of vastgelegd in de database van een bank of beurs. Veel beleggers in fysiek goud willen niet direct profiteren van de koersstijging van de goudprijs maar willen beschermd zijn tegen het verlies van opgebouwd vermogen in de toekomst. Lees hierover ook ons artikel:  Waarom beleggen in goud.

Goudrekening

Goudrekeningen bestaan in 2 varianten. Een toegewezen rekening (allocated account) en een niet-toegewezen rekening (unallocated account).  Een goudrekening volgt de goudprijs één op één. De rekeninghouder koopt namelijk een hoeveelheid ounces op zijn rekening.

Bij de toegewezen rekening is het goud op de rekening direct aan de rekening toegewezen en dit goud is het volledige eigendom van de rekeninghouder. De serienummers van de goudstaven van uw rekening zijn exact bekend en zonder toestemming van de rekeninghouder mogen deze niet verhandeld worden. Het goud wordt door de goudbank bewaard in één van haar internationale kluizen. De locatie van deze kluis kan voor de investeerder van belang zijn gelet op de politieke stabiliteit en het belasting regime waar hij onder valt.

Van een niet-toegewezen goudrekening krijgt de rekeninghouder geen specifieke goudstaven toegewezen en deelt hij het goud met andere rekeninghouders. De kosten die de bank in rekening brengt zijn lager maar de rekeninghouder is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de goudbank of deze zijn afspraak nakomt in het geval de rekeninghouder daadwerkelijk over zijn fysieke goud wil beschikken in tijden van crisis. Banken garanderen de hoeveelheid fysiek goud die een rekeninghouder op zijn niet-toegewezen goudrekening  hebben staan. Of de banken dit goud daadwerkelijk fysiek in hun eigen bezit hebben is vaak onduidelijk. In het verleden zijn er diverse rechtszaken gevoerd waarbij bleek dat de bank in het geheel geen fysiek goud aanhielt voor haar niet-toegewezen goudrekeningen.

Aandelen van goudmijnen en zilvermijnen

Er zijn diverse beursgenoteerde goud- en zilverproducenten. De aandelen van deze bedrijven zijn vrij op de beurs verhandelbaar. In het algemeen volgt de koers van het aandeel de internationale goudkoers. Gaat de goudprijs omhoog dan zal het goudaandeel stijgen. Deze relatie is echter niet 1 op 1 omdat er diverse andere zaken meespelen die de waarde van het goudaandeel bepalen.  Zoals de nog beschikbare goudvoorraad in de grond, de exploitatie vooruitzichten, de productiekosten, de politieke stabiliteit van het land waarin de mijn is gevestigd.

Beleggingsfondsen in goud en zilver

Er bestaan een groot aantal goud en edelmetaal gebonden fondsen die genoteerd zijn op diverse beurzen wereldwijd. Deze fondsen beleggen in aandelen van goudmijnen, goudexploratie bedrijven, fysiek goud, futures en/of een combinatie hiervan.  Beleggingsfondsen rekenen diverse managementvergoedingen door aan de klanten (vaak 1-2% van het ingelegde vermogen per jaar). De prestaties van het beleggingsfond zijn sterk afhankelijk van de expertise van het management.

Exchange Traded Funds

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een speciaal beleggingsfonds waarvan een aandeel in het ETF direct een hoeveelheid van de onderliggende grondstof vertegenwoordigd en deze prijs daarvan volgt. De bekendste edelmetaal ETF’s zijn het GLD en SPDR Gold ETF en het SLV ETF voor zilver. De beheerder van het ETF garandeert dan een aandeel van een ETF een bepaalde hoeveelheid edelmetaal vertegenwoordigt (Bij het GLD fund is dit 1/10 troy ounce goud). De belegger heeft echter geen garantie dat de ETF daadwerkelijk de hoeveelheid fysieke edelmetaal in zijn bezit heeft. De belegger kan ook zijn aandeel niet omwisselen voor het fysieke edelmetaal.

Futures / termijncontracten

Futures zijn termijncontracten voor een grondstof en geven het recht om op een bepaalde toekomstige datum een bepaalde hoeveelheid van de grondstof geleverd te krijgen tegen eenvooraf bepaalde prijs. Een interessante eigenschap van futures is dat deze zowel gekocht als verkocht kunnen worden waardoor de belegger kan inspelen op koersstijgingen en op koersdalingen.  Voor het verkopen van futures is het wel noodzakelijk dat de belegger een groot onderpand in geld of van de daadwerkelijk grondstof vastlegt. Future contracten worden gewaarborgd door de beurs waarop ze verhandeld worden. Een future heeft een hefboomwerking ten opzichte van de onderliggende waarde waardoor ten opzichte van het geïnvesteerde kapitaal een grotere stijging of daling ten opzichte van de goudkoers wordt gerealiseerd.

Edelmetaal opties

Opties op edelmetalen zijn (net zoals opties op aandelen) het recht om op een bepaalde toekomstige datum tegen een vastgestelde prijs een grondstof te kopen. Opties worden  meestal verhandeld op de Over The Coutner (OTC)  markt. Net zoals met futures bestaat de mogelijkheid om long of short tegaan waarbij de belegger kan profiteren van koersstijgingen en koersdalingen. Voor Opties zijn een contract tussen 2 partijen en de belegger is dus afhankelijk van de tegenpartij in het nakomen van het contract. De hefboomwerking bij opties is groter dan die van futures.

Trackers, turbo’s, speeders

De laatste jaren zijn diverse banken gestart met de verkoop van zogenaamde trackers. Dit zijn producten die met een hefboomwerking een bepaalde aandelenindex, valuta of grondstof volgen. Deze trackers maken het voor investeerders makkelijker om met een hefboom te speculeren op een prijsstijging of prijsdaling van de onderliggende waarde. Deze producten zijn door de aanbieders opgebouwd uit een combinatie van opties en futures. De investeerder hoeft hierdoor minder expertise te hebben in de complexe materie van opties en futures. De aanbieders van trackers, turbo’s en speeders rekenen wel een extra vergoeding door in hun producten.